Gastenboek

Foto van een tarweveld in warme okertinten.

Wanneer u het boek heeft gelezen en het leuk vindt om een reactie te plaatsen dan kan dat via insturen van onderstaand formulier. 

Reactie plaatsen

Reacties

Hermine Sluis
4 maanden geleden

Hallo Jos,
We hebben je boek met plezier gelezen. Je hebt het leven op een internaat beeldend en met humor beschreven.
Het blijft afschuwelijk dat er zoveel is gebeurd dat niet door de beugel kan en hoe daarmee is omgegeaan.
Dank dat je je telefoon vergeten bent in OostenrijkšŸ˜œ.
Vriendelijke groet,
Ton en Hermine

Erik de Haan
4 maanden geleden

Beste Jos,

Mooi en knap omschreven hoe jij je tijd in het internaat hebt beleefd na het overlijden van je moeder. Met de nodige humor wat je daar allemaal hebt meegemaakt. Herkenbare hilarische situaties die we allemaal hebben meegemaakt in de jeugd. Echt complimenten hoe je dit allemaal hebt beschreven. Tussen de regels lees en proef je ook wat er daar allemaal speelde. Dan realiseer je je weer wat dit voor een impact heeft op iemand voor de rest van zijn/haar leven. Nogmaals complimenten voor de boeiende schrijfstijl waardoor je het boek heel snel uitleest.

Erik de Haan

frits winter
8 maanden geleden

Prima sfeer beschrijving. Doet recht aan de realiteit van een internaat!, veel goeds, veel humor, maar ook benoemd wat fout was. De overhand heeft echter de kameraadschap en de lol!

Anja
een jaar geleden

Enigszins terughoudend begon ik te lezen in het boek Een jongen op een internaat. De omslag van dit boek riep direct een bepaalde emotie bij mij op. Je voelt gewoon wat dit kind dat voor die grote poort staat moet doorstaan. Toch is het boek op een luchtige manier geschreven. Het geeft een mooi melancholisch beeld van de tijd die Jos heeft doorgebracht op het internaat en de slinkse wijze waarop het misbruik plaatsvond. Het gemis van een moeder is duidelijk voelbaar maar toch is er onderling veel plezier en kameraadschap. Ik ben heel benieuwd naar jouw volgende boek Jos!

Jan Smits: boek bestellen      28/01/22

Dag Jos,

Ik zat zelf op Don Rua van 1959 tot 1963 en ben benieuwd naar je boek. Ik heb zelf geen (nauwelijks) actieve herinnering aan misbruik, maar zoek nog steeds naar een goede opstelling daarin. Hoie kan ik je boek bestellen? 

Jan


Esther van Kraaij: Bewondering      05/01/22

Jos, bewondering! 
Jij beschrijft een omgangscultuur in het internaat waarbij sexueel misbruik onopgemerkt blijft. Een moeilijk en beladen onderwerp. Dat doe je op een manier waarbij je als lezer de ene hilarische scène na de andere beleeft. Op een geestige wijze. Ik kan niet wachten tot jouw volgende boek verschijnt. 
Dank!


Henk Bloemberg: Boekrecensie      20/03/21

Beste Jos,

Met het lezen van jouw boek kwamen bij mij ook weer vele jeugdherinneringen naar boven. Vooral ook omdat we in dezelfde straat zijn geboren en opgegroeid. De personages in dit boek worden uitvoerig en op een zeer humoristische wijze beschreven. Dit neemt niet weg, dat de boodschap van het seksueel misbruik duidelijk overeind blijft staan. Het is derhalve uiterst schrijnend om in het nawoord te lezen, dat de Beoordeling-en Advies Commissie (BAC) er zich met een Jantje van Leiden heeft afgemaakt. Specifiek in jouw geval. Trots mag je zijn op jouw bijdrage aan het tot stand komen van volledige openheid van het misbruik in die zwarte periode.

Hulde en succes met het volgende boek.

Henk.


Frederike Brand: Knap      31/07/19

Hallo Jos,

Gisteren heb ik jouw boek over Peter in het internaat uitgelezen. Knap dat je als volwassene - met alle kennis van dien - toch zo'n overwegend vrolijk boek hebt kunnen schrijven. Een boek met een heerlijk hoog Dik Tromgehalte, kwajongensstreken uit een zorgeloze tijd, zo lijkt het. Juist de korte momenten waarop het verdriet toeslaat en die ene keer dat dit gerepareerd wordt met een knuffel van de nieuwe juf, laat goed de overlevingsdrang zien die Peter (nodig) had.

En ook bedankt voor de vele voetnoten; hoewel ik als originele "Achterhoeker" het internaat, de streek en ook de tijd waarin het boek speelt ken, warern dat vaak interessante aanvulllingen.

Het ga je goed.

Vriendelijke groeten, Frederike Brand


Michel van Enckevort: Reactie      11/04/17

Beste Jos,

Niet te geloven dat iets dergelijks zich feitelijk nog maar zo kort geleden heeft afgespeeld. De gedachte dat ik de hoofdpersoon ken (en daardoor ook extra goed kan visualiseren) maakt het tastbaar en bijzonder. De combinatie van plezier, avontuur, humor en verdriet zorgt voor een makkelijk leesbare mix. Complimenten voor je schrijftalent. Je wordt als lezer inderdaad meegezogen in het verhaal. Mijn vader heeft in zijn jonge jaren ook in een dergelijk internaat gezeten. Helaas is hij op erg jonge leeftijd overleden en heb ik zijn ervaringen daardoor nooit mogen horen. Ik hoop van ganse harte dat hij alleen de leuke kant heeft ervaren maar ondertussen weet ik wel beter. Ik bel je snel om persoonlijk nog een toelichting te geven.

Groeten, Michel van Enckevort 


Carla Kostelijk: recensie      24/03/17

Jos,

Lezen doe ik niet veel maar dit boek heb ik bijna in één keer uitgelezen. Het leest makkelijk en je zit als lezer gelijk in het verhaal, het is bijna of ik zelf in het internaat rond liep, heel knap geschreven. Vooral het afscheid dat je van je moeder moest nemen en de troost die je later vond bij mevrouw Wijsveld waren erg emotioneel. Kom maar op met een volgend boek!

Met vriendelijke groet, Carla


Truska Bast: Knap gedaan      13/02/17

Wat me bij het lezen van je boek opviel, Jos, is hoe levensecht je de gebeurtenissen hebt weten te maken. Dat is niet makkelijk, weet ik uit ervaring. Het is een terugkerend onderwerp in de schrijfcursussen die ik heb gegeven: schrijf zó dat de lezer het voor zich ziet en kan meebeleven. Dat is jou gelukt. Mijn complimenten!

Hartelijke groet, Truska Bast


Elly en Laurens Gebbink: Reactie n.a.v. het lezen van jouw boek      28/11/16

Dag Jos

Wij hebben beiden jouw boek met veel plezier en grote nieuwsgierigheid (sorry Jos, echt waar) gelezen. Het was voor mij, Elly, ook enigszins herkenbaar omdat ook ik destijds in een internaat, ook wel kostschool genoemd, heb doorgebracht. Gelukkig genoeg heb ik voornamelijk leuke herinneringen aan die tijd bij de nonnetjes. Jos, jij hebt, zo te lezen, met name in het begin een moeilijke en zware periode doorgemaakt waar niemand jaloers op zal zijn. Gelukkig heb je daarnaast ook wel plezierige momenten gekend gelet op de door jou zo prachtig omschreven kwajongensstreken !

Nu jouw boek uit is, jij een deel van jouw jeugd hebt vastgelegd en van jou hebt afgeschreven, hopen wij dat jij deze , over het algemeen genomen, minder plezierige periode in jouw leven hebt kunnen afsluiten. Indien dat (nog) niet het geval is, rijst bij ons de vraag : Komt er een vervolg ? Wij laten ons graag verrassen. Jos, nu wij jou ook persoonlijk een beetje hebben leren kennen, maak jij op ons de indruk een blijmoedig en gelukkig mens te zijn, samen met jouw lieve Anne en jullie kinderen.

Met vriendelijke groeten, Elly en Laurens 


Liesbeth Gerritsen: Boek gelezen      19/08/16

Dag Jos,

Met veel plezier heb ik je boek gelezen. Soms grappig, soms triest, zoals het leven kan zijn. Ik zag de gebeurtenissen helemaal voor me; je hebt het goed kunnen verwoorden. Petje af! Zoals je ondertussen al weet, heb ik een vriend die een heel lang internaatsleven achter de rug heeft, met alles wat er bij hoort. Ik weet zeker dat hij veel situaties in jouw boek zal herkennen. Ik laat je zeker weten wat hij er van vindt als hij je boek heeft gelezen.

Ik ben heel benieuwd naar deel twee!

Groetjes, Liesbeth Gerritsen


Aart: reactie op boek      12/08/16

Beste Jos,

Op een mooie zonnige dag aan het strand jouw boek in één keer uitgelezen. Het boek leest heerlijk weg. Ik heb een uitstekend beeld gekregen van wat er zich binnen de muren van Huize Don Rua afspeelde. Veel mooie dingen en ja, helaas ook die pater. Heel veel kwajongensstreken, sportieve uitdagingen en ook vriendschappen die zich ontwikkelden. Soms ook wat eenzame momenten voor je die je heel mooi beschrijft. Bovenal een heel toegankelijk boek. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen in het Nijmeegse.

Hulde!

Aart van Buren


Berend en Tiny Koning: Tiny boekrecensie        08/08/16

Dag Jos,

Beiden hebben we inmiddels jouw boek gelezen. Leuk en vlot geschreven en wat was het leuk en ook een voorrecht om op deze manier kennis te maken met jouw jeugd. Dank daarvoor.

Hartelijke groet, Berend en Tiny Koning


Henny Servais: Boekrecensie      10/07/16

Dag Jos,

Ik heb je boek gelezen en ik moet zeggen: 'Chapeau.' Een heel toegankelijk boek, vlot geschreven en de moeite van het lezen zeker waard.

Het heeft me geraakt in de breedste zin van het woord. Ik kijk uit naar je volgende boek.

Groet, Henny.


Ingrid Brand: Jos      06/06/16

Hallo Jos,

Wat leuk om te lezen en bijzonder dat ik op deze manier een kijkje heb mogen nemen in jouw jeugd.

Ook knap hoe je het misbruik van de katholieke kerk ter sprake hebt gebracht,

Ingrid Brand


Petra: Gastenboek      16/05/16

Beste Jos,

Het boek in een keer uitgelezen. Erg mooi geschreven, kan niet wachten op deel 2.

Super gewoon!!

Groetjes Petra Verplanke van Milligen


Nellie Konincks: Reactie op boek      27/04/16

Beste Jos,

Joop en ik hebben je boek met veel plezier gelezen. Enerzijds een schelmenroman, anderzijds een mooi beschreven afscheid van je moeder. Het geeft ook een tijdsbeeld, dat "o, ja, zo was 't" reacties oproept. Schokkend de gebeurtenis met de pater en de reactie van de commissie Deetman. Daar hebben we geen woorden voor. Momenteel leest onze dochter Marjolein je boek. Ik ben benieuwd naar haar reactie. Die zal ik je laten weten.

Liefs Nellie Konincks.


Bea de bont: boek      14/04/16

Beste Jos,

Een heel prettig leesbaar boek. Humoristisch, mild en wat betreft de misstanden in het internaat is het om met jouw woorden te spreken misselijkmakend hoe een en ander is afgewikkeld.

Met belangstelling kijk ik nu al uit naar je volgende boek.

Liefs, mede namens Wilhelmien,

Bea


Erika Cornielje: Recensie over het boek      08/10/15

Ik heb het boek gelezen met een glimlach en een traan. 

De traan bij het afscheid van de moeder met de kinderen. 

Ik heb je boek met plezier gelezen Jos.


Tom Lentjes: Boek      17/09/15

Jos,

meerdere malen heb ik hardop gelachen om de goede, sterke anekdotes en verhalen in het boek. Een gemakkelijk boek met emotionele maar vooral veel humoristische passages.

De commotie omtrent het misbruik op het internaat betreft maar enkele pagina's en is wat mij betreft overbodig want het boek an sich is sterk genoeg en zeker de moeite waard! Aanrader dus.

Groeten Tom


Els Fikkers: Boek gelezen      06/09/15

Beste Jos,

Ik heb het boek gelezen en ik ben onder de indruk hoe je alles beschreven hebt. Het is een ontwapenend verhaal, het leest lekker weg. 

Heerlijk om te lezen hoe je, ondanks het verdriet na het overlijden van je moeder, toch kan genieten van de kwajongensstreken met je vrienden.

En dan ineens verandert de sfeer, door de sexuele intimidatie van zo'n pater. Walgelijk dat dit inderdaad zo gebeurt!

Ik hoop van harte dat je een vervolg gaat schrijven, ben reuze benieuwd hoe het er in Nijmegen aan toe is gegaan.

Groet Els


Andre Beurskens: Boek      25/08/15

Het boek heb ik in Tsjechië met zeer veel genoegen gelezen. Hulde aan de auteur voor de treffende beschrijving van een tijdsperiode die ik ook persoonlijk grotendeels heb mogen ervaren.


Doortje Kroes: Boek gelezen      24/08/15

Beste Jos,

Met veel plezier heb ik je boek gelezen. Zoals je zelf al zei tijdens de boekpresentatie is het geschreven in spreektaal. Daardoor is het misschien geen literair hoogstandje, maar wel een heel toegankelijk boek. Ik hoop dan ook van harte dat veel mensen het zullen lezen. Grappig vond ik de streken die uitgehaald werden en zó bij die leeftijd passen; ik hoorde jou gewoon lachen! Natte ogen had ik bij het lezen van de passages over het verdriet dat Peter had over zijn moeder. Kwaad was ik op die pater die zijn handen niet thuis kon houden, maar dapper vond ik de reactie van Peter: dat zou hij geen tweede keer laten gebeuren!

Mooi Jos, dat je ons deelgenoot hebt gemaakt van een lang meegedragen last, maar vooral van het leven binnen de muren van het internaat.

Groetjes, Doortje


Ruud Wals: boek recentie      19/08/15

Gister op de terugweg van vakantie in een uurtje of 2 je boek in 1 adem uitgelezen. Voor mij is het vooral een jongensboek met veel leuke momenten en kwajongensstreken. Wat me vooral raakte is hoe een knul van 12 jaar het verlies van zijn overleden moeder verwerkt. (of misschien wel niet!) Natuurlijk is het voorval waarbij de pater Peter betast een zwarte bladzijde in het boek. Schandalig en ben bang dat dit soort voorvallen veel frequenter voor zijn gekomen dan gedacht. Velen hebben het weggestopt en willen er niet aan herinnerd worden is mijn heilige overtuiging.

Op de vraag aan de commissie leden of hun oordeel hetzelfde zou zijn geweest als het 1 van hun eigen (klein) kinderen zou betreffen zou ook ik graag beantwoord willen zien. Ga door met een volgend boek Jos. In Nijmegen heb je vast nog veel meer leuke momenten beleefd. Je hebt bewezen makkelijk te schrijven en derhalve leest het vlot weg.

Veel succes, Ruud


Wim Herbes: Boekrecentie      15/08/15

Het was een genot om dit boek te lezen.

het lijkt wel een moderne versie van Pietje Bell uit het Oosten. Allemaal leuke verhalen en een stukje autobiografie zal er zeker ook inzitten.

Er ligt zo wel een goede basis voor deel 2, waarvan ik al voor me zie wat daar allemaal kan gebeuren.

Jos, gefeliciteerd met dit geslaagde project.


Eveliene Kersten-Bosch: Boek      23/07/15

Beste Jos,

Een mooi boek, met een lach en een traan. Het is allemaal niet makkelijk geweest, toch heb je je kranig gehouden.

Goed van je dat je het op papier heb gezet. De streek en taal kwamen me bekend voor.

Dat er maar veel mensen jouw boek gaan lezen het is zeker de moeite waard.

M.v.g. Eveliene Kersten-Bosch


Mark Vogels: Gelezen!      11/07/15

Hallo Jos,

We hebben tijdens onze vakantie om de beurt je boek gelezen, vol leuke avonturen en ontroerende momenten. 

Ik heb hele goede herinneringen over onze jeugdjaren samen, heb nooit geweten van jouw negatieve ervaring.

Ondanks alles heb je ook n hele leuke tijd gehad op Don Rua , we zijn benieuwd hoe het met De Bij en Bertje Stiekum is vergaan.

Vraagje, komt er een vervolg? Het schrijven zit je in het bloed!

Groeten Mark Vogels


Thea Derksen: Mooi      04/07/15

Lieve Jos,

Ik vond het erg mooi geschreven, soms heel ontroerend waardoor je dan toch even moet slikken. Het 'geblodder' was heel herkenbaar. Ik heb zo een indruk gekregen hoe het leven eraan toeging daar. Want wat wisten wij daar nu van? Dus toen heb je ook al een snee in je hoofd gehad? 

Liefs TheaMirjam Verschure: Het raakt      23/06/15

Bij dit boek had ik een zakdoek nodig om de tranen van mijn wangen te vegen, soms van het lachen, soms van het huilen... 

Het is onmogelijk niet geraakt te worden door dit persoonlijke verhaal. 

Lieve groet, Mirjam 


Klaske Metaal: Recensie      16/06/15

Mijn recensie van dit boek heet: Jeugdtrauma's verpakt in een schelmenroman.

Ik waardeer het boek met 4 ****.

Sinds Beekman en Beekman (Toon Kortooms 1946-1950) niet zo'n boek gelezen.

De recensie kan ik hier niet invoegen, hij is beschikbaar bij de auteur en via deze link.

Klaske Metaal, stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK).


Margot: Boek      03/06/15

Dag Jos,

Dank je voor de uitnodiging. We hebben met je mee-geleefd en beleefd.

Alles gelezen en bekeken op de site! Wat een mooi resultaat.

We zijn er graag bij 1 juli. Tot dan en geniet van alle mooie reacties.

Groet aan allen, Cor-Margot.


Wim Herbes: Boekpresentatie 1 juli 2015       03/06/15

Hallo Jos,

Alle voorverhalen en deze site maken het allemaal erg spannend.

Loes en ik zijn 1 juli in Zevenaar aanwezig om deze mijlpaal met je te vieren.

Groetjes, Loes en Wim


Huub: zeer benieuwd       02/06/15

Dag Jos,

Ben zeer benieuwd wat er in het jaar dat we samen in groep 4 zaten en in dezelfde brugklas allemaal afspeelt in het boek. Ik lees soms dingen en hoor verhalen (helaas meestal negatieve) die ik voor onmogelijk hield toen ik 12 en naief in deze wereld vertoefde. Een wereld waar ik weer uit ben gestapt maar de verhalen nog steeds als een soms pijnlijke maar in elk geval verbazingwekkende verhalen ervaar. Hoop dat er veel fictie in zit wat betreft de negatieve zaken want de spannende avonturen herinner ik me zeer.

groet Huub